torsdag, oktober 25, 2007

EPIKRIS

Kontakttid
07-10-01 -- 07-10-25. Sammanlagt 2 nybesök, 23 logopediska bedömningar/behandlingar, 5 teamkonferenser, 4 planeringsmöten, 2 anhörigsamtal, 7 auskultationer av logopediska bedömningar/behandlingar/nybesök, 1 auskultation av sjukgymnastik, 1 auskultation av arbetsterapi.

Förlopp
22-årig kvinna som inkommer med önskan om att bli en bra logoped. Har tidigare tränats på universitetet i drygt två år med goda resultat, och remitteras hit för intensivträning på en mer praktisk nivå.

Testning har under perioden genomförts med Reinvang, A-ning, BNT, FAS och Dysartritestet. Pat har efter noggranna instruktioner administrerat dessa i princip självständigt, dock med handledare som backup i rummet. Hon upplever själv att det svåra är att skatta grad av avvikelse snarare än att bedöma om det finns en avvikelse eller ej, och önskar mer träning i detta. Självförtroendet och förmågan att själv inhämta kunskaper genom läsning av testmanualer har förbättrats successivt under hela vårdtiden. Pat upplever att hon nu har större kontroll och börjar få en viss erfarenhetsbank att leta i, även om det fortfarande är svårt och går långsamt.

Behandlingen har i första hand inriktats på arbete med personer med skador i vänster hjärnhalva, som lett till afasi och i vissa fall dysartri. Ofta även komplikationer såsom pareser, apraxi och/eller synfältsbortfall (vilket pat har fått ökad kunskap om då hon auskulterat sjukgymnast och arbetsterapeut vid ett tillfälle vardera). Pat har övat ordfinnande, ordmobilisering, kategorisering, hörförståelse, läsförståelse, meningsbyggnad, uttal, andning och skrift på olika sätt. Delar av behandlingen har skett i form av spel och även några tillämpningsövningar i form av rollspel har genomförts. AKK i form av skrift, kroppsspråk, skisser och bilder har introducerats och/eller tränats utifrån en helhetssyn på kommunikation. Pat upplever mer och mer säkerhet, trygghet och spontanitet vid behandlingstillfällena. Vågar nu också samtala mer med patienterna även när detta är mkt svårt, vilket varit ett mål. Värt att notera är också att pat:s tålamod och lugn, som redan från början var tydliga tillgångar, har förstärkts ytterligare.

Utöver det direkta patientarbetet har pat även fått mkt träning i kringarbete, både vid dator där hon arbetat med att konstruera självträningsprogram i Lexia, konkret och pappersmässigt där hon bl a har konstruerat och tillverkat material till olika kommunikations- och samtalsspel, och abstrakt i form av planering och utvärdering av behandling. Språklig träning har skett medelst introduktion i journalskrivning och självträning i detta. Pat tenderade i början att alltför frekvent använda subjekt i satser och punkter i förkortningar, men dessa svårigheter har nu minskat. Självkorrigerar adekvat vid behov, men kan ibland behöva hjälp att strukturera ffa längre anteckningar som talstatus, språkstatus och epikris för att få in var sak under rätt sökord. Målet är att pat så småningom ska klara detta helt självständigt.

Målen vg "terapeutiskt och etiskt förhållningssätt", "utredning av orsaker och inhämtning av anamnes", "kritisk analys, bedömning och logopedisk diagnosticering", "journalskrivning", "planering, genomförande och utvärdering av logopediska åtgärder" samt "bedömning av patientens begränsningar i social och professionell delaktighet" har alla uppfyllts.

Diagnos
Z71.9 Rådgivning, ospecificerad
Z74.3 Behov av kontinuerlig övervakning

Åtgärd

Pat skrivs idag ut. Får med sig ett intyg om godkänd praktikperiod samt ett formulär för utvärdering av densamma, som återsändes ifyllt till avd snarast möjligt. Pat remitteras till Barnlogopedi för fortsatt praktisk träning. Planerad start för denna är måndag vecka 47. Tills dess fortsatt teoretisk träning på universitetet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

hahaha

Anonym sa...

klockrent :P